Obligativitatea purtării centurii de siguranță – o privire critică

Azi, practic în toate țările așa-zise civilizate, purtarea centurii de siguranță este obligatorie, iar refuzarea purtării ei se sancționează cu amendă. Mai nou, la noi în țară această amendă depășeste orice rațiune și bun simț, fapt care m-a determinat să scriu acest articol.

Ce face de fapt centura de siguranță? Menține omul atașat de scaun în caz de accident, uneori salvându-i chiar viata, alteori aducăndu-i moartea. Se cunosc cazuri în care oamenii s-au înecat sau ars de vii în mașină din cauza centurii de siguranță. Am auzit de un caz când centura de siguranță a secționat artera la gâtul șoferului și acesta a murit fără a fi suferit alte leziuni. Este adevarat că aceste cazuri sunt mai rare, dar totuși sunt! Un lucru e cert – refuzul de a purta centura de siguranță NU pune în pericol viața și sănătatea celorlalți participanți la trafic. Această regulă apare ca un corp străin în mulțimea de reguli de circulație menite să vegheze la securitatea celorlalți participanți la trafic.

Orice om matur poartă o răspundere strict personală în ceea ce priveste viața și sănătatea proprie. De aceea nimeni nu are dreptul să-i impună ceva ce ține de acest aspect. În fapt, Legea de bază, adică Constituția Romaniei specifică la Art.26(2) „Viata intimă, familială si privat”
(2) Persoana fizică are dreptul să dispună de ea insăsi, dacă nu incalcă drepturile si libertătile altora, ordinea publică sau bunele moravuri.  

Oare, chiar să-i pese statului de sănătatea și viața noastră așa încât orice ar pune în pericol viața și sănătatea noastră, să fie interzis?

Făcând o paralelă, este deja dovedit faptul că, tutunul, majoritatea conservantilor, grăsimile hidrogenizate (ex.margarina), organismele modificate genetic, nitrații și multe altele care cu certitudine distrug sănătatea și nu ipotetic, ca în cazul nepurtării centurii de sigurantă. De ce, totuși, acest stat “grijuliu” nu interzice la fel de drastic importul și comercializarea lor, mai concret, a tutunului care este mai periculos, deoarece afectează și fumătorii pasivi.

Răspunsul este evident:  din vânzarea tutunuluiși a altor otrăvuri vin accize și taxe și nu mai contează viața noastră la fel cum și din centura nepurtată vin amenzi. Adică, altfel vorbind, avem de a face cu o ipocrizie crasă și nerușinată.

Un venit lunar sub limita de subzistență, sigur pune în pericol viața și sănătatea omului. Lipsa posibilității de a cumpăra medicamentele necesare, imposibilitatea de a plăti căldura în casă nu sunt doar un risc, ci un atac direct la viața și sănătatea omului. Mai mult decât atât; o amendă aplicată pentru nepurtarea centurii de siguranță va lăsa fără surse de existență o familie cu un venit modest pentru o lună sau două. În aceasta situatie, va veni acest stat grijuliu să-iasigureexistența?

O persoană care este îmbrăcată sumar pe timp de iarna își pune viața și sănătatea în pericol, urmând logica și argumentarea legii nu ar trebui să fie amendată? Pentru că îl privește personal – va fi răspunsul! Atunci, nepurtarea centurii de siguranță în timpul condusului reprezintă un pericol pentru altcineva? Oare nu ar trebui să reprezinte răspunderea strict personală a individului exceptând bineînțeles, minorii, care încă nu răspund legal de faptele lor.

La drept vorbind, unele persoane chiar se simt mai în siguranță și mai confortabil fără centură, altele se simt mai confortabil cu centura.

Oare nu ar trebui aceasta să fie alegerea liberă a fiecăruia? La urma urmei, suntem oameni maturi și liberi și ne asumăm răspunderea pentru viața și sănătatea noastră la fel ca și în cazul fumatului.

Chiar dacă am face abstracție de partea emotivă a problemei și ne vom referi strict la lege constatăm, că obligativitatea purtării centurii de siguranță este neconstituțională.

Tind să cred că această regulă are total altă menire decât grija față de oameni. Aici se poate discuta despre un procedeu psihologic, când persoana este obligată a face ceva absurd și fără sens, pentru a induce în subconștient supunerea necondiționată sistemului, obediența, mimând astfel grija față de oameni.

Dr.ValdimirPolearuș

25.02.2019

3 comentarii publicate

  1. Au impus centura, apoi scaunelele pentru copii, care statistic le pot rupe efectiv gatul chiar in caz de accidente usoare, iar apoi vor dori sa impuna si vaccinare, nu cumva sa mai scape cineva necontaminat de chimicale.

    Si tot pentru ‘siguranta’ dvs. dati degeaba bani pentru verificari la gaze. Si probabil vor mai exista si alele impuse, doar ca sa cotizezi mai mult catre sistem.

  2. La noi toate amenzile intrec orice masura sau limita de intelegere…, sunt facute nu educativ ci de oprimare si chiar distrugere.
    A devenit o arta in a institui amenzi , impozite la impozite , taxe peste taxe….Pana cand ? Platesti taxe pt propietati,..pai?? e ilogic…dar se aplica Purtarea Centurii de asa zisa siguranta – neconstitutionala fiind totusi se aplica …Apoi pt un delict chiar minor asa zisii oameni ai legii sunt cate 2-3 ( deci ei au martori), dar omul…singur pierde din start neavand dovezi.. Si multe alte inadvertente… dar tara nostra este se pare tara tuturor…posibilitatilor negative pentru popor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*