Cum lucrează accizele împotriva economiei!

 

Accizele – o formă de impozit indirect al cărui scop este suplimentarea bugetului. În forma actuală le ragăsim în produsele energetice, petroliere, gaze și pe energia electrică. Este de înțeles dorința de a colecta cât mai mulți bani la buget, dar ar fi bine ca acest impozit, ca și oricare altul de altfel, să aibă un impact benefic asupra economiei țării, așa cum sunt taxele vamale spre exemplu. De regulă se taxează produsele din import care fac concurență neloială produselor autohtone, în special cele agricole care în majoritatea țărilor occidentale sunt subvenționate, spre deosebire de cele produse la noi. Astfel, fermierii noștri sunt puși în poziții inegale față de cei occidentali. Așa ar fi normal să fie… Dar ce e normal în România?

Energia reprezintă sângele economiei. Fără energie nu se poate face nimic. Adică, prin consecință, cu energie se pot face multe, aproape totul… Dar prețurile mari la energie înseamnă mai puțină energie în economia țării, adică o frânare artificială. Mă întreb: oare ce era în capul celor ce au pus acciza (și nu una modestă, ci chiar una aberantă) pe energia electrică? Oare nu și-au dat seama ca scumpesc totul reducând puterea de cumpărare a cetățeanului? Oare nu înțeleg că astfel scade economia țării? Și atunci cum acoperim gaura imensă din buget creată eventual prin elimenarea accizelor la produsele energetice? Care e alternativa?

Iată soluția: Accize cît mai mari pe ambalaje și hârtie!

Dacă accizarea combustibilului auto frâneaza într-o măsura oarecare creșterea numărului de automobile, iar acciza la gazul natural este o amendă indirectă pentru centralele de apartament responsabile de poluarea intensă a aerului în orașe, dar și la pericolul pe care-l comportă, acciza la energia electrică nu este justificată nicicum. Energia electrică reprezintă cea mai curată și sigură formă de energie, fiind universală și care poate substitui atât gazul, cât și combustibilul lichid. Dar cel mai mare avantaj al ei este posibilitatea obținerii din surse inepuizabile, cum ar fi vântul, apa și soarele, nu doar din combustibilul fosil, epuizabil.

Ce ar rezulta:

  • Venituri mai mari la buget, deoarece ambalajele și hârtia însoțesc aproape 100% din tot ce se vinde în magazine (ambalajele din plastic, din hârtie, hârtia igienică și foile A4 sunt produse care se folosesc mereu în cantități enorme);

  • Reducerea gradului de poluare cu ambalaje care au devenit deja un pericol real și atotprezent;

  • Reducerea defrișărilor pădurilor care sunt vitale pentru planetă și pentru noi toți;

  • Creșterea conștiinței populației prin descurajarea risipei;

  • Prin descărcarea de accize și taxe a energiei electrice, obținem reducerea cheltuielilor familiilor cu întreținerea și creșterea rentabilității producției, deoarece componenta energetică în procesul productiv este una foarte importantă crește competitivitatea produselor autohtone, iar țara devine atractivă pentru investiții în producție – sector de bază și elita oricărei economii sănătoase.

În încheere a-și mai completa cu propunerea de a mări impozitul pe venit pentru comercianți, deoarece comerțul azi este supradezvoltat spre deosebire de producție, care necesită sprijin și susținere.

Vladimir Polyarush

25.11.2019

1 comentariu publicat

  1. Bine punctate problemele. „Energia reprezintă sângele economiei.” – este esenta unei economii prospere.Dar cred ca la noi sunt interese sa se distruga cu totul tara si implicit populatia ei..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*